preskoči na sadržaj

Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb

 > O školi
organizacija

 

- Predškolski i pripremni tečajevi
 
Vjerujemo da razvijanje i njegovanje kinestetičkih i glazbenih sposobnosti djeteta putem stvaralačkog pristupa pokretu, doprinose cjelovitom odgoju djeteta jer obuhvaćaju sadržaje tijela i duha.
Tečajevi plesno-ritmičkog odgoja održavaju se za četiri dobne skupine polaznika, dva puta tjedno u poslijepodnevnim i večernjim satima. U programu se vertikalno razvijaju i horizontalno nadopunjuju tri temeljna segmenta: ples, funkcionalna tjelesna tehnika i ritmika.
 
Tečaj 1 - prvi razred redovne osnovne škole
Tečaj 2 - drugi razred redovne osnovne škole
Tečaj 3 - treći razred redovne osnovne škole
 
 
 
 
- Osnovna škola
 
U osnovnu školu, uz prethodnu audiciju, upisuju se djeca s 10 godina. Plesni dio četverogodišnjeg programa odvija se kroz tri glavna nastavna programa: ples, plesna tehnika i ritmika, a od 3. i 4. razreda uvode se osnove klasičnog baleta. Glazbeni dio programa odvija se putem nastave glazbene umjetnosti od 1. razreda te učenjem glasovira od 3. razreda nadalje.
 
PLES: Na nastavi plesa se putem stvaralačkog procesa primjenjuje prvenstveno osam osnovnih tema Labanovog učenja o odgojnom plesu. Njihovi sadržaji bude svijest o tijelu u pokretu, razvijaju spoznaju o četiri faktora kretanja (prostor, vremensko trajanje, jačina i odvijanje, tok pokreta), osvješćuju unutrašnje poticaje za pokret, produbljuju osjećaj za izražajne kvalitete pokreta, potiču na stvaralačku suradnju s partnerom i grupom te razvijaju maštu i stvaralaštvo kroz pokret.
 
RITMIKA: Plesno-ritmički odgoj prepoznaje, usvaja i oblikuje pokretom zakonitosti kompatibilne glazbi i plesu. Kroz pokret razvija osjećaj za subjektivni, slobodni ritam te potiče samostalno plesno oblikovanje metričkog ritma unutar malih glazbenih formi. Razvija koordinaciju pokreta, od temeljnog odnosa metra i ritma u pokretu pa sve do zahtjevnijih poliritmičkih odnosa. Istražuje mogućnosti ozvučenja pokreta uporabom udaraljki, zvučnim kontaktima, glasom i potiče na kreiranje zvučne kulise pokretu. Kroz glazbene primjere ostvarene pokretom razvija osjećaj, kako za frazu i logično odvijanje pokreta, tako i za njegov tempo i dinamiku.
 
PLESNA TEHNIKA: Odgovarajućim vježbama pripremaju se i jačaju pojedine grupe mišića u svrhu pravilnog držanja, opće kondicije i pokretljivosti tijela, kako bi se postigla vještina, sklad i izražajnost pokreta. Nastava ovog predmeta također razvija stvaralačke sposobnosti djece jer se učenici potiču da iz zadanih elemenata samostalno oblikuju manje tehničke cjeline pokreta.
 
 
- Pripremni razred
 
            Pripremni razred omogućuje onima koji nisu završili osnovnoškolsko plesno obrazovanje, već su plesna znanja stjecali drugdje, da se sažetim, posebno koncipiranim programom pripreme za audiciju za srednju školu. Program obuhvaća nastavne sadržaje iz slijedećih predmeta: ples, ritmika, suvremena plesna tehnika, osnove klasičnog baleta, glazbena umjetnost i glasovir.
 
 
 
- Srednja škola
 
            U četverogodišnjoj srednjoj školi, u koju se upisuju putem audicije, učenici se obrazuju za zvanje plesača suvremenog plesa, ali se širinom nastavnog programa upućuju i u pedagoška i koreografska znanja. Program obuhvaća nastavne sadržaje iz područja suvremenog umjetničkog plesa, ritmike, suvremene plesne tehnike, osnova koreografskog procesa i metodike plesne nastave, kao predmeta struke te iz osnova klasičnog baleta i narodnih plesova. Od teorijskih predmeta uči se povijest plesa, plesna notacija i anatomija te se nastavlja s učenjem glazbene umjetnosti i sviranjem instrumenta.   
            Plesno obrazovanje u srednjoj školi temelji se na dva osnovna koncepta Labanovog učenja: prostorna harmonija (koreutika) i izražajne kvalitete pokreta (eukinetika), odnosno na daljnjoj primjeni i prožimanju 16 tema Labanovog odgojnog plesa, s naglaskom na 8 tema nadgradnje. Srednjoškolsko ritmičko obrazovanje je prije svega usredotočeno na upoznavanje sa zakonitostima strukture glazbenih oblika ostvarenih u pokretu. Time se naglašava neophodna komplementarnost s predmetima glazbena kultura i glasovir, što po završetku školovanja omogućuje i stručnu suradnju s korepetitorom. > O školi
CMS za škole logo
Škola suvremenog plesa Ane Maletić Zagreb / Laginjina 13, HR-10000 Zagreb / www.ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr / ured@ss-suvremenogplesa-amaletic-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju